5 nejlahodnějších receptů na gril

1. Kuřecí plátky

Na gril používáme stehenní plátky, protože jsou šťavnatější, na tento recept jich použijeme 4.

Na marinádu budeme potřebovat:

5 polévkových lžic obyčejné plnotučné hořčice; 3 polévkové lžíce olivového oleje; sójovou omáčku (cca 1 lžička); větší špetku mleté sladké papriky; sušené či čerstvé oregano; nasekanou petrželovou nať; sůl
oheň za burgerem

Postup:

Z kuřecích plátků odstraníme chrupavky a plátky můžeme rozříznout na menší kousky, poté osolíme. Připravíme si marinádu smícháním všech surovin a poté do ní vložíme plátky masa, které v ní pořádně „vykoupeme“. Necháme asi hodinu odležet v lednici a můžeme jít grilovat.

2. Kuřecí paličky na grilu

Ne vždy musíme grilovat pouze plátky masa. Obzvláště u kuřecího jsou výborné a hlavně šťavnaté celé kousky. Použít můžeme jak paličky, tak křidýlka nebo dokonce i celé čtvrtky, ty se ale opékají podstatně déle.

Budeme potřebovat:

8 ks paliček; 1 lžíci sladké papriky; 1 lžíci tymiánu; 1 lžíci medu; 1 lžíci citronové šťávy; 2 lžíce rostlinného oleje; trochu červeného vína; špetku chilli (podle chuti); sůl; pepř
grilovaná křidýlka

Postup:

Všechny ingredience smícháme v míse a poté do ní vkládáme omyté paličky a necháme nejlépe celý den marinovat v lednici. Při grilování paličky marinádou ještě potíráme, aby se vytvořila krustička.

3. Grilovaná krkovice

Konečně něco pro milovníky pořádných flákot masa. Krkovice je tak výrazná svojí masitou chutí, že je škoda, ji přebíjet jakýmkoli dochucovadlem a speciálním marinováním.

Budeme potřebovat:

4 plátky krkovičky; 3 stroužky česneku; petrželová nať; sůl; pepř; špetka drceného kmínu; rostlinný olej

Postup:

Plátky masa vložíme do misky, prosolíme, opepříme, prolisujeme na to česnek, přidáme nasekanou petrželovou nať a kmín, rukou vše promícháme, aby se ingredience vetřely do masa. Poté zalijeme olejem a opět promícháme, necháme celý den odležet v lednici.

4. Hovězí hamburger

Pokud patříte mezi milovníky burgerů, bude tento recept zajisté něco právě pro vás. Pokud máte pocit, že se může mleté hovězí maso na grilu vysušit, nechte si umlít 2/3 masa hovězího a třetinu vepřového (např. plecko), které dodá potřebnou šťavnatost. Do masa se nemusí nikdy dávat žádné pojivo v podobě vajec, strouhanky nebo mouky, vznikl by vám tak karbanátek a to je trošku něco jiného. Jediné, co k masu přidejte je: francouzská hořčice, zelený pepř, worcester a sůl. Vše do masa přimíchávejte od oka a trošku většího množství se nebojte.

5. Grilovaný špíz

Vynikající recept, kde si přijde na své opravdu každý, jak milovníci masa, tak zeleniny. Zde se fantazii meze opravdu nekladou. Použít můžete jak kuřecí, tak vepřové maso. Ze zeleniny můžete využít např. cibuli, mrkev, cuketu, papriku, rajče, ale klidně i žampiony. Výborný šmrnc špízu dodá i proložení slaninou. Špízy nejsou potřeba nikterak marinovat, stačí posypat solí a pepřem a při grilování potřít olejem.