Do stavu ketózy se naše tělo dostává po určité době hladovění nebo obecněji, jakmile tělu dojde glukóza, jež náš organismus využívá jako hlavní zdroj energie. V okamžiku, kdy našemu tělo glukóza dojde, začne brát energii z našich tukových zásob. Jak je již výše napsáno, tohoto stavu lze docílit po několikahodinovém půstu nebo výraznou redukcí cukrů v naší stravě.
Během keto diety je konzumace sacharidů velmi omezená nebo úplně eliminována. Proto se spoustu lidí domnívá, že během tohoto způsobu stravování mohou na dezerty úplně zapomenout. Opak je však pravdou! V dnešní době lze na trhu najít mnoho zdravých a chutných alternativ, za pomocí kterých vykouzlíte chutné a zdravé pokrmy, jež uspokojí i ty největší mlsouny.
Nízkosacharidový cheesecake
Ano čtete opravdu správně, i během keto diety je možné si tento oblíbený a populární zákusek dopřát. Klíčové je vyměnit klasickou mouku za určitou low carb alternativu. Skvělou volbou pro vás může být například mandlová mouka Nakliceno či kokosová mouka, které navíc vynikají svou skvělou chutí.
Vámi preferovanou nízkosacharidovou mouku smíchejte s rozpuštěným máslem, tím nám vznikne korpus. Na tento následně přidejte tučný krémový sýr či tvaroh, jež můžete osladit kapičkami stévie. Samozřejmě je možné použít i jiné alternativy cukru jako je například erythritol či xylitol. Avšak mějte na paměti, že obě tyto suroviny jsou vysoce průmyslově zpracované a mnoho lidí po jejich užívání zaznamenává potíže s trávením, proto se doporučuje jejich konzumaci snížit na minimum.
Balanc je klíč
Pointou tohoto článku je ukázat především to, že i během low carb či keto diety se nemusíte vzdát jídel, které máte tolik rádi. Nikdo přece nechce dodržovat stravovací režim, který sice povede ke kýženému úbytku hmotnosti, avšak po psychické stránce se nebudete cítit dobře. Mějte na paměti, že dieta či určitý styl stravování by měl být hlavně dlouhodobě udržitelný. Pouze za takových okolností si úbytek váhy udržíte a vyhnete se nepříjemnému jojo efektu.